4 december 2012
Ooit kreeg ik van een vriendinnetje, Marieke, een tip voor een heerlijk recept voor Cheesecake. Het recept is oorspronkelijk van Bagels & Beans, maar ik heb het iets aangepast. Ik heb deze taart al heel vaak gemaakt en al veel mensen hebben hem mogen proeven. Het allerleukste compliment kreeg ik van een vriendin/buurvrouw van mijn moeder. Ze zei dat het de allerlekkerste cheesecake was die ze ooit had geproefd.Ik had hem dit weekend als verjaardagstaart voor mijn vriend gemaakt. De champagneflesjes zijn de verjaardagskaarsjes.
Ingrediënten voor 8 stukken
1 pak bastognekoeken
50 gram roomboter (voor de bodem)
1 kilo magere Franse kwark
1 ei
4 eidooiers
300 gram witte basterdsuiker
200 gram zachte roomboter (voor de vulling)
100 gram custard poeder (te koop bij de AH van Dr. Oetker)
Sap en schil van 1/2 biologische citroen
1 zakje vanillesuiker
1 vanillestokje
1 eetlepel bakpoeder
Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Vet een springvorm (diameter 24 cm) in. Verkruimel de bastognekoeken in een keukenmachine of in een kom met een pureestamper. Smelt de 50 gram boter in een pannetje en meng deze in een kom met de verkruimelde bastognekoeken. Verdeel dit over de bodem van de springvorm en maak het geheel glad met de achterkant van een lepel. Klop de boter en suiker in een kom tot het een romig mengsel is. Klop er het ei en de eidooiers één voor één doorheen. Snij het vanillestokje in het midden open en schrap met de punt van een scherp mesje de vanille eruit. Voeg deze samen met de custard, sap en schil van de citroen, vanillesuiker en bakpoeder bij het mengsel en meng het geheel. Meng als laatste de kwark door het mengsel. Als het goed is, heeft het mengsel nu een licht gele kleur en zie je kleine zwarte puntjes van de vanille.
Verdeel het mengsel over de springvorm. Bak de taart gedurende 60 minuten a 70 minuten in de voorverwarmde oven. Ovens verschillen veel van elkaar. Thuis zet ik de taart altijd 70 minuten in de oven. Je kunt na 50 minuten de springvorm even heen en weer schudden, waardoor je kunt zien of de vulling al dikker is geworden. Haal de taart alleen niet uit de oven. Haal de taart als deze klaar is uit de oven en laat op een rooster afkoelen. Verpak de taart daarna met aluminiumfolie en laat de taart in de koelkast koud worden. De taart vind ik persoonlijk het lekkerst als je hem al een dag van tevoren klaarmaakt en dan een nacht in de koelkast zet.
Lekker Ruth!
En dank voor my minutes of fame in het recept 😉
X, Marieke