11 september 2015
Naast kaas kun je mij ’s nachts wakker maken voor pasta. Het liefst eet ik spaghetti met rode saus. Gelukkig kun je daar eindeloos mee variëren. Zo ben ik gek op de klassieke spaghetti bolognese, spaghetti met cherrytomaatjes en Maarten’s pasta alla norma. Wel eet ik altijd volkoren of spelt spaghetti, omdat dit beter verteerbaar is. Tegenwoordig hoef je niet eens meer naar de natuurwinkel voor volkoren of spelt pasta. Het is gewoon in de supermarkt verkrijgbaar en zelfs Grand’Italia heeft 100% spelt pasta.
Een paar weken terug maakte ik op een zaterdag deze spelt spaghetti met gehaktballen voor mijn vriend klaar. Het recept is een groot succes geworden. Erg lekker met een glas wijn en een groot bord spaghetti op een luie dag. Doe alle spaghetti op een grote schaal, zodat je er met zijn allen van kunt eten. Je kunt de rode saus al van tevoren maken, maar voeg de gehaktballen als laatste toe. Het lekkerst is als de gehaktballen van binnen nog smeuïg zijn en niet doorgekookt. Wat is eigenlijk jouw favoriete recept voor pasta? En eet je dan normale pasta, volkoren pasta of spelt pasta?
Spelt spaghetti met gehaktballen
Dit heb je nodig voor vier personen:
Voor de gehaktballen
500 gram rundergehakt
1 theelepel grove mosterd
1 theelepel sambal
1 eetlepel worcestersaus
2 eetlepels paneermeel
Snufje kerriepoeder
Snufje cayennepeper
Voor de pasta
400 gram spelt spaghetti
2 blikken gepelde tomaten
1 witte ui
2 knoflooktenen
Extra vierge olijfolie
Chilipeper
Peper & zout
Doe de rundergehakt samen met de mosterd, sambal, worcestersaus, paneermeel, kerriepoeder en cayennepeper in kom samen met wat peper en zout. Meng alle ingredienten door elkaar. Pak ongeveer ter grote van een eetlepel wat gehakt en rol er met je handen kleine gehaktballen van. Leg de gehaktballen op een groot bord en zet ze even in de koelkast.
Snijd de ui en de knoflooktenen fijn. Zet een sauspan op middelhoog vuur en verwarm wat olijfolie in de pan. Bak de fijngesneden ui ongeveer drie minuten totdat de ui glazig wordt. Voeg op het laatst de fijngesneden knoflook toe. Doe de blikken gepelde tomaten bij de ui en laat de saus 15 minuten pruttelen. Breng de saus op smaak met peper en zout. Kook in de tussentijd de spaghetti volgens de aanwijzigingen van de verpakking. Haal de gehaktballen uit de koelkast en voeg ze aan de rode saus toe. Laat op een laag vuur de gehaktballen in ongeveer acht minuten garen. Giet de spaghetti af. Meng de saus met de spaghetti en serveer op een grote schaal of bord. Garneer met geraspte Parmezaanse kaas en fijngesneden peterselie.
Ik moet toch ook echt eens speltpasta gaan proberen! Daar hoor ik zoveel over, misschien morgen wel!