Een half jaar geleden ben ik door twee volgers van mijn kookblog gevraagd om hun huwelijksdiner te organiseren. Eind april was het zover en kookte ik samen met een vriendinnetje een viergangendiner voor 24 personen. Wat was het spannend, maar met de hulp van een ander kookmeisje is het helemaal goedgekomen. Het diner was bij het bruidspaar thuis, maar gelukkig hadden we een perfecte keuken met een prachtige grote Smeg oven tot onze beschikking. Het bruidspaar had zelf voor de aankleding gezorgd. Wat zag het er toch prachtig uit!
Alle gangen werden op grote schalen geserveerd, waardoor er een soort ‘family style’ diner werd gecreëerd. Niets is gezelliger om grote schalen met lekker eten met elkaar te delen en in de tussentijd te genieten van goede gesprekken en een glas goede wijn. Het voorgerecht bestond uit drie verschillende voorgerechten: een tarte tatin van aubergines, rode ui en pijnboompitten, bruschetta met cherrytomaatjes, knoflook en basilicum en deze courgette parmezaankoekjes. Het recept van de koekjes moest ik, natuurlijk weer veel later dan gepland, nog ontwikkelen, maar is een groot succes geworden. Alle bruiloftsgasten gaven mij er complimenten over. Je kunt de koekjes als voorgerecht serveren, als bijgerecht eten of met meerdere hapjes als maaltijd nuttigen. Een ding is zeker: succes gegarandeerd! Recept voor 12 koekjes:
1 courgette (middelgroot)
30 gram Parmezaanse kaas
1 lente-ui
2 takjes basilicum
100 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel cayennepeper
50 ml karnemelk
1 ei
1 citroen
50 ml mascarpone
50 ml slagroom
Peper & zout
Olijfolie
Rasp de courgette fijn. Ik gebruikte hiervoor een mandoline. Leg de fijngesneden courgette in een schone theedoek, zodat al het vocht eruit kan lekken. Snijd het lente-uitje en 1 takje basilicum fijn. Doe samen met de courgette in een kom en voeg het zelfrijzend bakmeel, de cayennepeper, de karnemelk en het ei toe. Rasp de citroen en voeg de helft van de rasp bij het mengsel. Pers de citroen uit en voeg twee eetlepels bij het mengsel. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg ook dit bij het mengsel. Meng het geheel en breng op smaak met peper en zout.
Klop voor de crème de slagroom stijf. Meng de slagroom met de mascarpone en twee eetlepels citroensap tot een luchtig mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie op een middelhoog vuur. Voeg per koekje ongeveer één eetlepel in de pan toe. Bak de koekjes aan beide kanten twee minuten. Serveer ze op een grote schaal of per twee op een klein bordje. Garneer met de creme en verse basilicum.
Ziet er echt goddelijk uit! Alleen moet de parmezaan bij het courgettemengsel? Ik zal vanmiddag zodra ik thuis ben het recept naar je sturen!:-) xxx