27 maart 2013
Maandagavond is de enige avond dat kookmeisje niet kookt, maar kookjongetje. Mijn vriend houdt van lekker eten, maar vindt het klaarmaken iets minder. Toch vind ik het heerlijk dat er op maandag altijd voor mij wordt gekookt. Mijn vriend is een grote fan van Jamie Oliver en kookt vaak recepten van hem. Afgelopen maandag maakte hij pasta alla norma uit het kookboek Jamie’s Italië. Hij voegde nog wel wat extra’s aan het recept toe. Ook is het recept met gewone spaghetti, maar wij aten de volkoren variant omdat deze gezonder is. Wat was het smullen!
Dit heb je voor twee personen nodig:
1 grote stevige aubergine
1 gedroogd klein cayennepepertje
2 tenen knoflook
Een grote bos verse basilicum
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel wittewijnazijn
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
250 gram spaghetti
150 gram ricotta
Geraspte pecorino
Extra vierge olijfolie
Peper & zout
Snijd de aubergines in de lengte in kwarten. Snijd de kwarten dan overdwars in stukjes ter grootte van een vinger. Zet een grote pan op het vuur en giet er olijfolie in. Bak de aubergine. Schud de pan zodat de stukken aubergine overal een vettig laagje krijgen en bestrooi ze met de oregano. Keer de stukken om met een tang en laat ze aan alle kanten goudbruin worden. Verkruimel de cayennepeper en voeg samen met de geperste knoflook in de pan. Giet ook nog wat extra olijfolie erbij. Meng alles door elkaar en voeg de wittewijnazijn en tomaten toe. Maak de tomaten kapot en laat het daarna ongeveer 10 tot 15 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de helft van de basilicumblaadjes toe en roer door de saus.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking. Kook de spaghetti al dente en laat uitlekken in een vergiet. Houd een klein beetje van het kookvocht apart en doe de pasta weer terug in de pan. Doe er bijna alle saus en het kookvocht bij, zet de pan weer op het vuur en hussel alles door elkaar. Voeg zo nodig peper en zout toe en verdeel het gerecht over de borden. Schep de achtergebleven saus in de pan ook op de pasta. Voeg de ricotta toe en garneer met de rest van de basilicumblaadjes. Rasp er wat pecorino over en besprenkel met wat olijfolie.
Ja, deze gaat direct op mijn to-do lijstje 🙂 !