All I want for christmas zijn deze pannenkoekjes gemaakt met dille en citroen. Ik serveerde deze pannenkoekjes tijdens Kookmeisje’s prekerstdiner als voorgerecht in combinatie met een mengsel van crème fraîche & mierikswortel en gerookte zalm. De pannenkoekjes zijn geïnspireerd op blini’s. Het gerecht is heel makkelijk voor te bereiden en daarom ook zo geserveerd. Je hoeft alleen nog maar de pannenkoekjes te bakken en het gerecht op te maken. Bij het voorgerecht dronken we een heerlijke Chardonnay van Salentein. Je kunt de pannenkoekjes ook eventueel serveren als amuse of als hapje met een feest. Recept voor 12 pannenkoekjes:
100 gram zelfrijzend bakmeel
125 ml karnemelk
1 ei
Halve biologische citroen
1oo gram gerookte zalm
50 ml crème fraîche
2 eetlepel mierikswortel (Kühne)
Dille
Klontje roomboter
Peper & zout
Meng het zelfrijzend bakmeel met een snufje zout en voeg het ei en de karnemelk toe. Met het geheel met een garde, totdat er een glad en luchtig mengsel ontstaat. Hak één eetlepel dille fijn en rasp de citroen. Spatel de dille en citroensap door het beslag. Laat het beslag een half uur op kamertemperatuur rusten. Eventueel kun je het beslag al uren van tevoren maken, bewaar het dan in de koelkast en haal het een half uur voor bereiding uit de koelkast.
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter. Giet één eetlepel beslag per pannenkoekje in de koekenpan. Bak een paar pannenkoekjes tegelijkertijd. Meng één eetlepel citroensap met de crème fraîche en de mierikswortel. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de pannenkoekjes met een dot van het crème fraîche & mierikswortel mengsel, een plakje gerookte zalm en een takje dille. Breng eventueel nog op smaak met wat peper & zout.
Jammie, leuk idee voor kerst want dan moet ik ook wat kleine hapjes maken!