Wat zou ik graag willen dat mijn oma nog leefde en haar kon vertellen dat dit gerecht op mijn blog staat. Deze soep doet mij zoveel aan de liefde van mijn grootouders denken, waar je ging logeren en groentesoep met balletjes, pannenkoeken en frites te eten kreeg. Mijn moeder maakt deze soep eigenlijk nooit en omdat ik opeens zin had in een kopje Hollandse groentesoep ging ik aan de slag. Je kunt in de soep groenten van het seizoen gebruiken. Ik verwerkte bleekselderij, wortel, prei en snijbonen in de soep. Ik maakte een grote pan (natuurlijk veel te veel) en at het met soepstengels. Hopelijk kan jij nog wel genieten van deze soep bij je grootouders, maar anders hier mijn recept. Recept voor vier personen:
350 ml runderfond (Marqt)
1 blokje runderbouillon (voor een half liter)
250 gram biologische rundersoepballetjes
35 gram vermicelli
300 gram verschillende groenten
1 witte ui
Olijfolie
Zwarte peper
Maak de groenten schoon en snij de groenten fijn. Doe de gesneden groenten in een vergiet en was met koud water. Snij de ui fijn. Voeg een klein beetje olijfolie in een koekenpan en zet op het vuur. Doe de gesneden ui in de pan en bak totdat deze glazig is geworden. Voeg de gebakken ui in een grote soeppan toe en doe daar de gesneden groenten bij. Giet de runderfond en het blokje runderbouillon in de soeppan en vul met 650 ml kokend water aan. Laat alles samen 20 minuten zachtjes koken, totdat de groenten bijna gaar zijn. Voeg dan de soepballetjes toe en laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg op het laatst de vermicelli toe en laat nog drie minuten koken. Breng op smaak met wat vers gemalen peper. Serveer in een mooi soepbord en eet er soepstengels bij.
Lekker ouderwets groentesoep! Wat leuk dat het je aan je opa en oma doet denken. Dit recept doet me ook denken aan mijn Oma 🙂 die maakte het altijd en zette dan als ze op weg was naar de kerk en langs ons huis kwam een bakje met soep in een plastic tasje in onze voortuin.