De Hollandse kersen zijn er weer! Sinds ik klein ben gaan mijn moeder en ik ieder jaar kersen kopen bij de kersenboomgaard Vernooy in Cothen. Ben jij wel eens in een kersenboomgaard geweest?
De hoogstammen hangen vol met verschillende soorten kersen. Het is prachtig om te zien. Dit keer waren de mannen weer kersen aan het plukken in de boomgaard. Ik maak altijd graag een praatje met mensen die vol met passie kunnen vertellen. Zo ook de man die ik sprak en vertelde dat hij al vele jaren elke zomer kersen plukt. We hadden een gesprek over de verschillende soorten kersen, de fijne sfeer in de boomgaard en natuurlijk kwamen lekkere recepten met kersen aan bod. Als je in de buurt woont is het echt leuk om een keer naar de kersenboomgaard te gaan! Je kunt er kersen kopen, een wandeling door de boomgaard maken en natuurlijk allerlei andere lekkernijen met kersen kopen/eten. Ik kan je het kersenijs aanraden. Ze zijn tot eind juli nog open.
Ik had vele ideeën om met de kersen te maken, maar uiteindelijk ging ik voor een trifle.Vorige zomer vertelde ik ook al over de kersenboomgaard en maakte ik een heerlijke kersentaart.
Een trifle is een dessert wat ik er fantastisch vind uitzien, maar wat eigenlijk heel makkelijk is om te maken. Ik weet zeker dat jij het ook kan! Een tijdje geleden kocht ik deze prachtige trifleschaal. Vrijdagavond ging ik bij een vriendinnetje thuis eten en voetbal kijken. Ik maakte als toetje de kersentrifle met marmercake, hangop, Hollandse kersen en slagroom. Een echte Hollandse trifle met goede en verse ingrediënten. Ik garneerde de trifle met grof gehakte stukken pure Tony’s Chocolonely. Gelukkig had hun hondje het toetje niet opgegeten, want we hebben gesmikkeld. Wil je ook een keer je vrienden verrassen met een prachtig dessert? Ga dan voor deze trifle, succes gegarandeerd! Recept voor zes personen:
750 gram kersen
400 gram marmercake
300 ml slagroom
400 ml (zelfgemaakte) hangop
1 eetlepel kristalsuiker
1 vanillestokje
2 theelepels kirsch
25 gram pure Tony’s Chocolonely
De schaal heeft een diameter van 16 cm en is 7,5 cm diep. Als je zelf hangop maakt moet je al een dag van tevoren beginnen met het maken van de hangop. Voor 400 ml hangop heb je één liter volle yoghurt en een passeerdoek nodig. Spoel een dag van tevoren de passeerdoek goed uit en wring de doek uit. Hang een vergiet boven een ruime kom en leg er de passeerdoek in. Schenk de yoghurt in de doek en knoop de doek dicht. Hang de doek aan een haak in de koelkast en zet de kom eronder om het vocht op te vangen. Laat 24 uur hangen. Heb je geen mogelijkheid om het op te hangen, dan kun je het gewoon in de koelkast zetten met de kom eronder.
Vouw de doek open en schraap de hangop van de doek. Roer de hangop los. Snijd de cake in plakken. Verdeel de helft van de gesneden plakken cake over de overkant van de schaal. Besprenkel de cake met één theelepel kirsch. Leg op de cake een laag van de hangop. Ontpit de helft van de kersen en leg ze bovenop de hangop. Leg daarop de overgebleven plakken cake. Besprenkel ook deze cake met één theelepel kirsch. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Klop de slagroom samen met de suiker en de vanillemerg stijf. Verdeel de slagroom over de schaal. Zet de schaal minimaal twee uur in de koelkast, zodat de smaken in elkaar kunnen trekken. Haal de schaal 15 minuten voor het serveren uit de koelkast en hak de chocolade in grove stukken. Garneer de trifle met de overgebleven kersen en de chocolade.
Wauw wat een gave foto’s! Ik zei een paar dagen terug tegen Johann dat ik ook eens graag hangop of lebneh wil maken. Ga ik zeker doen dus. Wij hebben hier ook een boomgaard in de buurt en pas als hij open is, is het kersen tijd, ik kan niet wachten.
Liefs Suus