Vandaag wil ik jullie kennis laten maken met de mayonaises van Jean Bâton. Chef Jan Stok werkte in de jaren 60 in de keuken op de cruiseschepen van de Holland-Amerika Lijn. Jan was verantwoordelijk voor de koude keuken. Zijn Franse collega’s vertaalden zijn naam al snel naar Jean Bâton. Onder die naam werd hij bekend om zijn lekkere sauzen. De mayonaises zijn minimaal met 75% olie gemaakt, waardoor het echte mayonaises zijn. De mayonaises zijn op smaak gebracht met bijzondere, zo veel mogelijk verse, ingrediënten.
Voor Jean Bâton ontwikkelde ik drie heerlijke recepten, waarvan vandaag het eerste recept op mijn kookblog staat. Alle recepten zijn in de vorm van een hapje, welke je als borrelhapje of als amuse kunt serveren. Ik ben gek op gevulde eieren. Mijn vader maakte vroeger elk jaar met Oud & Nieuw gevulde eieren en door hem weet ik hoe je ze lekker maakt. Gebruik de beste mayonaise die je kan krijgen en dat komt mooi uit met de Jean Bâton mayonaises. Ei en truffel is een gouden combinatie, dus ik kon het niet laten om gevulde eieren met truffel te maken.
Jean Bâton heeft een fijne mayonaise, een mosterd mayonaise, een knoflook mayonaise, een basilicum mayonaise, een kerrie mayonaise, een tonijn mayonaise, een chili mayonaise en een truffel mayonaise op de markt gebracht. De mayonaises zijn bij de meeste supermarkten te verkrijgen, zoals de Albert Heijn, Plus, Spar en de Vomar. Ik ken de mayonaises al wat langer, doordat ik de truffel mayonaise een keer bij de Albert Heijn kocht. De prijs-kwaliteit van de mayonaises is erg goed. De mayonaises hebben een mooie smaak. De truffel mayonaise is mijn favoriet, meestal is truffel mayonaise veel duurder, terwijl deze nog lekkerder is. Alle mayonaises kosten € 1,59.
Gevulde eieren met truffel
6 biologische eieren
3 eetlepels Jean Bâton truffel mayonaise
1 kleine zwarte truffel (vers of uit een potje)
Peper & Zout
Kook de eieren hard. Schrik de eieren goed, zodat de schaal er goed afgaat. Laat de eieren geheel afkoelen, voordat je ze gaat pellen. Pel de eieren en snijd de eieren doormidden. Haal het eigeel uit het eiwit en doe in een kommetje. Prak het eigeel fijn met een vork. Meng de truffel mayonaise door het eigeel en breng op smaak met peper en zout. Vul de eitjes met het mengsel. Doe dit met een klein theelepeltje. Schaaf de zwarte truffel erover. Serveer op een mooie schaal of bord.
Ik ben gek op chilimayonaise, en zou deze verwerken in een lunchwrap met gerookte kip, gekookt ei, rucola en halfgedroogde tomaatjes!